Naložený bůček nepatří k nejdietnějším pokrmům, ale když ho neděláte
každý týden a navíc si vyberete spíš libovější, jak to máme radi my, tak
3x do roka je to vítané zpestření jídelníčku. Rozpis jsem udělala na to
množství bůčku, které vidíte, mohlo to být tak 50-60 dkg.
Suroviny: bůček, bobkový list, nové koření celé, pepř celý, česnek, sůl
Na obalení: hlavička česneku, sójová omáčka, worchester, magi, chilli
omáčka, chilli v prášku, kari, pepř mletý, paprika sladká, sůl.
Bůček dáme do hrnce s vodou, přidáme 2 bobkové listy, asi 12 kuliček
pepře a 12 nového koření. Rozmačkáme 6 stroužků česneku a vaříme všechno
dohromady až to změkne. Po uvaření vyjmeme maso z hrnce, vykrájíme kosti
a chrupavky, anebo ne, to záleží na vás, když to uděláte, máte pak
pohodlnější konzumaci. Než maso trochu vychladne, připravíme si krém na
obalení bůčku. My máme rádi česnek, takže na tyhle 3 kousky bůčku jsem
rozmačkala celou hlavičku česneku, další množství bude jen přibližné, nic
nevážím, všechno je od oka. Do česneku přilejeme z každé omáčky asi
lžíci, z chilli omáčky jen půl, přidáme lžičku soli, kari, papriky, asi
půl lžičky chilli a pepře, všechno zamícháme, měl by vzniknout krém,
který by neměl moc téct a ani být moc hustý, dolaďte to omáčkami, raději
dejte zkraje menší množství a pak nařeďte než naopak. Pokud má
někdo rád pálivější, přisypejte si co je libo. Samotné obalení či spíš
pomazání bůčku dělám na alobalu, do kterého pak bůček zabalím, dám do
lednice a úplně nejlepší je, když vydržíte tak týden se ho nedotknout. To
se nám nikdy nepovedlo, za 2 dny už zkoušíme, jestli se bůček alespoň
trochu odležel a je k jídlu. To víte, že už je k jídlu a je to bašta.
Pozor, je to dost aromatické jídlo, nedávejte si ho před schůzkou nebo
obchodním jednáním, nemuselo by to být pro vaše protějšky příjemné
setkání. Pěkně večer doma, když už nikam nepůjdete a nikomu to nebude
vadit.